BLOG

Početak školske godine – prostor za učenje i istraživanje!

Ovog septembra je početak škole pun nedoumica, ali njima se nećemo ovom prilikom baviti…

Svakom detetu je potreban prostor za učenje i rad, i svaki mališan (ili tinejdžer?) zaslužuje da novu školsku godinu započne u lepom ambijentu.

U ovom tekstu ću vam pokazati na koje načine sve dečije sobe mogu da se urede i da budu carstvo u kom će dete kvalitetvno moći da uči, ali da i u njemu provodi svoje slobodno vreme.

Predstaviću vam sobe koje zahtevaju kompletno uredjenje, ali ću vam dati i ideje za sobe koje možete uskladiti i sa ostalim troškovima koje početak školske godine nosi, a da budete zadovoljni i vi i dete.

Kompletno uređenje dečije sobe

Ukoliko planirate da u potpunosti preuredite sobu za svog školarca, potrebno je malo planiranja. Sastavite spisak nameštaja i predmeta koji treba da se nađu u prostoriji. Osmislite početni raspored i skicirajte, imajući neke osnovne smernice: soba treba da bude dobro osvetljena (ako nema uslova za veliku količinu prirodnog svetla onda treba isplanirati veštačko); radni sto treba da bude u najosvetljenijem delu sobe, tako da nije detetu iza leđa, već da mu osvetljava radnu površinu; u blizini stola treba osmisliti police i prostor za odlaganje – otvorene i zatvorene police, fioke i sl. koje će detetu biti na dohvat ruke dok uči i da pritom ima izbor kako će rasporediti knjige i pribor prema tome kako ih i koliko često koristi. Što se tiče ostalih elemenata dečije sobe – osim kreveta koji je neophodan, uglavnom treba osmisliti i plakar za odeću, i pored svega ostaviti i malo prostora koji će dete koristiti za igru i slobodno vreme.

Sve gore pomenute stavke i njihovi gabariti naravno zavise od veličine sobe i potrebe deteta.

Primer posebno projektovane dečije sobe gde su svi elementi izrađeni po meri

Čitava dečija soba je po projektu podeljena u tri, odnosno četiri celine za dvoje dece: jedna celina je spavaća soba za jedno dete, u sredini je zajednički radni kutak za dvoje dece (naspram ovih sivih elemenata se nalaze skoro identični elmenti u nežno roze nijansama) i sa druge strane je spavaći deo za drugo dete.

Dakle, prostor je maksimalno iskorišćen i svako dete ima svoj poseban deo za spavanje, učenje i igru i svaki centimetar je odlično osmišljen.

deciji kutak za ucenje moderna decija soba

 

Isplaniran prostor jednog zida za učenje, spavanje i odlaganje garderobe

U ovom primeru vidimo dečiju sobu koja je takođe posebno projektovana i posebne elemente izrađene po meri prostora i potreba malenog klijenta. Na ovom zidu je bilo dovoljno prostora da se smesti radni sto, koji je pozicioniran pored prozora kao izvora dnevnog svetla, otvorena polica za knjige i pribor, krevet, i veliki prostor za odlaganje odeće. Soba je osmišljena u modernom stilu, sa nišom za krevet u obliku kućice, koja je dopadljiva za mališane, koji vole da imaju svoj natkriveni kutak u kome će imati osećaj kao da su u nekakvoj tvrđavi i taj dizajn je ispraćen i u kombinaciji elemenata plakara.

moderna decija soba orman pisaci sto jedan zid

 

Moderan stil i odvažne boje za kreativne mališane

Još jedan primer radnog kutka u sobi u kojoj je isplaniran svaki centimetar. Naizgled minimalistički stil koji dopunjuju komadi u jarkim bojama. Ovo može biti dobar pristup uređenju dečije sobe – izgled sobe koji prati rast deteta. Osnovni, veliki elementi sobe su izrađeni u neutralnim tonovima, a detalji se menjaju prema uzrastu deteta. Konkretno ova soba sa žutom stolicom deluje kao da pripada devojčici uzrasta između 9 i 11 godina. Princeze su ovde izostale, ali deluje kao da će za koju godinu umesto ove žute stolice doći kancelarijska stolica sa dekorativnim jastučetom, dok će na policama mesto naći kozmetika i uramljene fotografije.

minimalsticka decija soba drvo i belo zuta stolica akcenat

 

Zajednička dečija soba sa prostorom za rad

Sledeća dva primera su dečije sobe namenjene za dva mlada korisnika, tj za dve devojčice, dva dečaka ili brata i sestru. Dobro osmišljen zajednički prostor u kom ima mesta za sve – igru, učenje, spavanje i odlaganje stvari. U ovakvim sobama za dvoje dece vidimo da ne mora uvek sve biti u simetriji tj kao u ogledalu. Uz ovakav dizajn, prostor deluje dinamično, vizuelno podeljen u celine kroz elemente i boje, a pritom nije strogo podeljen kao kredom na levu i desnu stranu sobe. Odabir boja za zajedničke dečije sobe više ne mora da se svede na roze i plavu, već postoji velika ponuda boja, dezena i materijala na tržištu, kao i raznih grafičkih motiva, tako da dečije sobe sada mogu da budu prozračne, razigrane i moderne.

moderna soba za devojcicu i decakaplava soba za dva decaka pisaci sto

 

Sobe za devojčice

Kada uređujemo sobu za devojčicu od zasebnih komada nameštaja, imamo puno prostora za maštanje. Nije loše i nju kao krajnju korisnicu uključiti u proces. Dole vidimo dva primera različitih soba za devojčice, sa akcentom na radni kutak. U sobi sa leve strane vidimo umetnički pristup, pomalo romantičan i sa puno pastelnih detalja. Na slici sa desne strane je soba malo svedenijeg kolorita (koji je uglavnom i sigurna osnova). Bela kao osnova dozvoljava da unesemo druge boje bez bojazni da ćemo preterati, mada ovde vidimo da je autor ipak bio oprezan sa detaljima. U oba slučaja smo sigurni da devojčice koje borave u ovim sobama uživaju i dok rade domaći i dok se igraju sa lutkama.

sobe za devojcice romanticno roze jednorog lutkice stolice cvetici

 

Sobe za dečake

Dečaci uglavnom nisu mnogo zahtevni kad je u pitanju uređenje prostora, je l’ da? Šalu na stranu, i dečaci vole razigran prostor – jake boje, kutak za igru, mesto da izlože svoje autiće ili dinosauruse. Ako vam neka od ovih soba sa slika dole posluži kao inspiracija – sigurno će biti mesta za sve što smo pomenuli. U dečačkim sobama je kombinacija boja skoro neograničena – sve boje i dezeni su “dozvoljeni”, osim roze, ljubičaste i motiva jednoroga i princeza. Dobre kolor šeme za dečačku sobu mogu da budu miksovane nijanse plave, svetlo drvo, zelene nijanse, braon, siva… A od dezena (na tapetama na primer) u obzir dolaze geometrijski motivi, sve dečačke teme, konture planine, šume, pa čak i jednobojne tufne. Jedino na šta bismo skrenuli pažnju je da treba ubaciti dosta prostora za odlaganje knjiga, pribora i sitnica, kako bi brzo i lako mogli sebi da oslobode prostor za rad nakon igre, a da pritom ne nastane nered.

sobe za decake dinosaurus plavo drvo autici police lampa

Sobe za tinejdžerke

U ovom periodu devojčice (mlade devojke) uglavnom već imaju izražen ukus i znaju šta žele. One su moderne i prate trendove u modi, pa tako i u enterijeru i vole da su okruženene lepim stvarima. Svi romantični detalji su “dozvoljeni” – od cvetnih tapeta, preko prekrivača i jastučića od veštačkog krzna, do zlatnih detalja i upečatljivih sitnica koje će krasiti radni sto ili police. Ako još ubacimo i uramljene postere sa lepim ilustracijama ili motivacionim porukama – prostor će biti upotpunjen.

soba za devojcice romanticne tapete tinejdzerka

moderan pisaci sto za devojke

cvetni zid dekoracija devojacka soba

 

Sobe za tinejdžere

Mladi momci vole da su individualni kada je prostor u pitanju. Tržište je bogato raznim elementima koji mogu da upotpune skoro svaki stil. Upečatljiv stil koji deluje pretežno “muški” je industrijski stil i može se izvesti u enterijeru u većoj ili manjoj meri. Na slikama ispod vidimo upravo detalje koji oslikavaju pomenuti stil. Prednost ovog stila je što možemo kombinovati različite boje i materijale i sa ne velikim budžetom krajnji korisnik će biti zadovoljan.

pisaci sto momak tinejdzer metalni ormarici

tinejdzerska decacka soba polica sa sitnicama i trofejima

 

Dečije sobe koje se uklapaju u “septembarski” budžet

Kako smo pomenuli na početku teksta, svesni smo koliko početak školske godine može da “iscedi” kućni budžet. Iako je situacija takva, naši mališani ne moraju da ostanu uskraćeni za svoj radni kutak. Sledi par primera sa predlozima za kupovinu:

Dobro poznati pisaći sto micke, IKEA

Ovo je sto malih dimenzija, 73×50 cm i uklapa se uz sve stilove i prostore. Može biti za dečake ili devojčice, zavisno od potrebe i ostalih elemenata sa kojima se uklopi. Na ovim fotografijama je primer sobe za devojčice, u kombinaciji sa roze stolicom i malim policama za odlaganje sitnica.

 

Pisaći sto sa dodatkom police pahl , IKEA

Na slici vidimo sličan model stola onom koji je u priloženom linku, ali poenta je da sto ima dodatak police koji se kupuje odvojeno i fiksira se međusobno. Tako dobijamo jednu celinu, umesto više polica koje bismo zasebno kačili na zid.

decija soba decak tinejdzer ikea pisaci sto

Praktičan sto sa policama u boji drveta koji se uklapa u skoro svaki ambijent svalnas

Ovaj model je praktičan jer se kompletno kači na zid i ceo je poput police, a ima funkciju radnog stola. Dolazi u više kombinacija, sa više ili manje polica, i uklapa se u svaki prostor. Stolice se takođe lako uklapaju i pod stilu i po bojama.

ikea pisaci sto element decaci

 

Kombinacija za zajednički radni prostor linnmon-alex

Ikea nudi puno rešenja gde možete sami biti svoj dizajner i napraviti, od nekoliko elemenata koji su kompatibilni, sami svoju kombinaciju. Na ovom primeru vidimo da uz upotrebu baš takvih elemenata možemo napraviti radni kutak za dvoje (ili više) dece. Kombinovanje fiokara, nogara i radne ploče dobijamo produženi pisaći sto sa prostorom za odlaganje, a uz to će svako dete imati svoj kutak. Bela boja je ovde isto zahvalna kao osnova, kako biste mogli da ostavite prostora da svako dete ima svoju drugačiju stolicu i druge detalje u različitim bojama.

pisaci sto decak i devojcica

 

Nadam se da ste ovim tekstom i primerima inspirisani za nove radne pobede svojih mališana!

Ana Maria Gvozdenović

glavni dizajner AMG Dizajn studia za enterijer

photo credit – Pinterest

 

Uređenje dečijih soba – osluškivanje potreba najmlađih klijenata

Kada je uređenje stambenih prostora u pitanju, komunikacija, razumevanje i izgrađivanja dobrog odnosa sa klijentom je od krucijalne važnosti. Već na prvom sastanku sa klijentom je veoma bitno saslušati pažljivo sve zamisli, ideje i želje klijenta, zabeležiti sve bitne kriterijume, počev od namene prostorija, omiljenih boja  klijenta, željenih materijala, šta klijent želi da postigne odnosno izbegne u prostoru, do toga da sa dizajnerom izgradi potupuno poverenje i uverenje da će dizajner ispoštovati sve zahteve i učiniti da to bude prostor o kome je klijent sanjao i u kojem će uživati.

Isto tako, kada uređujemo životni prostor za najmlađe klijente, neophodno je posvetiti pažnju svakom kutku i osmisliti ga pametno i korisno, saslušati želje roditelja, ali i samih krajnjih korisnika, jer deca su maštovita i iskrena i obraćaju pažnju na detalje koji su njima interesantni i za njih se vezuju.

Kada kao dizajner enterijera zadobijete poverenje i roditelja i dece, znaćete da ste na dobrom putu da projekat uspe i da sve strane budu zadovoljne.

Naša saradnja sa dečacima čije smo sobe opremali je započela tako što nas je kontaktirala njihova mama. Na prvom sastanku smo se upoznali, dečaci su uzrasta tri i šest godina. U tom trenutku su na televiziji bili uključeni crtani filmovi, koji su nam odranije poznati, a dečaci su se spremali da izađu u dvorište da se igraju. Nakon razgovora sa njihovom mamom, od koje smo dobili većinu informacija o tome šta bi trebalo projekat da sadrži, ugrabili smo priliku da porazgovaramo i sa dečacima, makar na kratko, kroz stidljive osmehe, i da čujemo koje su im omiljene boje, omiljeni crtani junaci, super heroji i šta ih interesuje.

Saznali smo da stariji dečak voli zelenu boju, da bi želeo da ima krevet na sprat na koji bi se penjao stepenicama i da taj krevet ima interesantnu ogradu. Uskoro kreće u prvi razred, tako da mu je potrebna dobra rasveta i radni sto, kao i dosta prostora za odlaganje. Takođe, na ideju mame i tate, ispod njegovog kreveta mesto će zauzeti još jedan, dodatni krevet, na kome će možda još neko vreme spavati njegov mlađi brat.

David1

Mlađi dečak ima tri godine, ima smeđe lokne i po prirodi je nežna duša. U odabiru boja i potreba za njegovu sobu je najviše učestvovala mama, jer sa mlađom decom to uglavnom tako funkcioniše.

filip druga varijanta krevet

filip1
(izvedeno stanje je kompromis ove dve ideje)

 

Dogovor je bio da većina nameštaja u sobama, naročito kreveta i ormana, bude izrađena po meri, s toga smo se dali u maštanje i razmišljanje, kako bi izgledali kreveti koji će se dopasti našim dečacima. Trebalo je prilagoditi mere i deci i roditeljima. Zadatak je bio u prosečnoj kvadraturi dečijih soba „spakovati“ sve što je za dečake bitno. Prilagoditi krevet na sprat visini prostorije od 2.53 m, tako da ne izgleda „natrpano“ i da sve bude u skladu. Iskoristiti prostor tako da ima puno mesta za odlaganje, a da pritom ne utiče na celokupan dizajn i da bude dostupno i roditeljima i deci, kao i da bude bezbedno.

Odabir boja pločastih materijala nije bio veliki izazov, s obzirom da je tržište bogato različitim dezenima i bojama, i lako smo se dogovorili sa klijentima oko toga.

Ono što je usledilo kao manji izazov, bilo je pronaći komadni nameštaj koji će dopuniti čitav dizajn i dati mu pravi pečat.

Naizgled, ponuda je velika, ali kada se zaista upustite u potragu, naićićete na različite situacije. Odnos cena-kvalitet; pristup dečijem dizajnu, tj dizajnu za decu, kvalitet izrade; ponuda boja „za decu“.

Naime, izbor tapeta i zavesa je bio veoma jednostavan proces. Klijent i dizajner su bili „na istoj stranici“ što se ovog dela opremanja tiče. Složili smo se da i tapete i zavese ne moraju biti nužno dečijeg dizajna i dezena, te smo za dečake izabrali tapete koje sadrže geometrijske oblike i jednostavan dizajn, oštre i jasne boje, koje se lako uklapaju sa ostatkom prostora i nameštaja, i mogu da zadovolje ukus kako mlađe dece, tako i malo starije. Takođe, cena je bila sasvim pristupačna i rok isporuke veoma kratak.

Što se tiče zavesa, odabrali smo istu boju za obe sobe, i materijal koji ima prirodnu teksturu, lako se održava, propušta dovoljno dnevnog svetla i savršeno se uklapa u naše idejno rešenje.

david1a

Izbor centralne rasvete za obe sobe nam nije bio jednostavan. Kao što smo ranije pomenuli, ponuda je naizgled velika, ali kada tražimo konkretne artikle za projekat dečijih soba, nailazimo na ograničenja. Kao i sa tapetama, nismo bili uslovljeni da to bude konkretan dečiji proizvod. Mogla je to, primera radi, da bude i jednobojna visilica koja će se ukolpiti u prostor po boji. Ali, iz nekog razloga, većina prodavnica ima jedan uniformisani vid ponude za decu, gde smo u većini prodavnica nailazili na identične modele, samo su im se cene razlikovale.

david8a

Kako smo tepihe za obe sobe već izabrali, odabir lustera za jednu od soba na kraju je ipak pao na dečiji dizajn, jer je u ovom slučaju bilo šteta ne ukolpiti, kad smo već na njega naišli. Naime, na tepihu i lusteru je ilustrovana abeceda u jarkim bojama koje se poklapaju na oba ova proizvoda. Tako smo ukomponovali pod i plafon u sobi starijeg dečaka.

filip1a

U sobu mlađeg klijenta smo pristupili pastelnim tonovima u kombinaciji sa belom bojom. Krevet smo osmislili u duhu popularnog „skandinavskog“ dizajna. Izrađen u kombinaciji belog univera i drveta ofarbanog u belo, osmislili smo da izgledom podseća na kuću, i bez obzira na manje gabarite sobe, a veće dimenzije samog kreveta (širina 120 cm), ne odaje utisak pretrpanosti, već je u skladu sa senzibilitetom klijenta i sa ostalim elementima u prostoru. Kako se na tapeti ponavlja šara u obliku oblaka, ponovili smo je i na jednom elementu na koji će kasnije da se montira manji televizor, u pastelno tirkiznoj nijansi. Noćni stočić, lampa i luster su izabrani van ponude za dečije sobe, tojest mogu pripadati bilo kom drugom enterijeru, a nama su se savršeno uklopili u tonovima i stilu dizajna. Celokupan izgled ove sobe je vazdušast, prozračan i nežan, a opet prepoznatljiv i u potpunosti prilagođen našem najmlađem klijentu.

filip7a

Zaboravili smo da napomenemo da je kuća u kojoj smo opremali ove sobice novoizgrađena, i da su druge prostorije u većoj ili manjoj meri već opremljene, tako da su klijenti želeli da upotpune izgled svoje kuće i obezbede svojoj deci kreativan i osmišljen prostor.

filip8a

david6a

Sa velikim zadovoljstvom smo pristupili ovom projektu i realizovali ga od početka do kraja, uz neizmerno poverenje naših klijenata i lep odnos koji smo izgradili.

david12a

filip9a

Dizajnerski pozdrav do idućeg posta!

Dizajn enterijera advokatske kancelarije: od ideje do realizacije

Dok čekam program da završi 3D render za jedan od tekućih projekata, želim da podelim sa vama priču o jednom (u nizu) uspešno realizovanih projekata dizajna enterijera.

Kao što ste videli u naslovu, reč je o uredjenju jedne advokatske kancelarije u Kragujevcu.

Naime, klijent me je kontaktirao u želji da svoj novi, budući kancelarijski prostor opremi tako da sve bude uskladjeno, povezano u celinu i “spakovano”.

Ovo opremanje je na odredjeni način bio izazov, s obzirom da je prostor veliki svega 12 m2 i da nema dnevne svetlosti. Trebalo ga je dizajnirati tako da u njemu bude prijatno za rad, da bude funkcionalno i pre svega ozbiljnog karaktera (zbog svoje namene).

Klijent je imao na umu tamnije tonove, kao i postojeću, udobnu kancelarijsku fotelju koju je želeo da unese i u novi radni prostor.

Prvobitno sam imala odredjenu bojazan zbog tamnih tonova u malom prostoru, koji, kako sam spomenula, nema izvor prirodne svetlosti, te sam klijentu objasnila da ću uraditi dva idejna rešenja, jedan u svetlijoj varijanti, i drugi u željenoj, tamnijoj. Razlog zbog kog ovaj prostor nema izvor dnevnog svetla od spolja je taj što se na zgradu u kojoj se kancelarija nalazi, naslanja susedna novoizgradjena zgrada, i izmedju njih ima onoliko prostora koliko je potrebno za dotok vazduha, tako da kroz prozore nema nekog izuzetnog pogleda, i bilo ih je potrebno “zamaskirati” nekakvom zavesom.

kanc 1 gmkanc 3 gm

kanc 4 gm
Takozvana “svetlija varijanta”

Kada sam sagledala “nedostatke”, primetila sam da prostor nudi i neke pluseve.

U ovoj prostoriji je nedavno postavljen laminat, koji nije potrebno prekrivati, i zidovi nisu zahtevali preteranu pripremu osim gletovanja, kako bi mogli da se prekreče i kako bi se na jedan zid zalepio tapet.

Zaboravila sam da spomenem da je rok za realizaciju bio dve nedelje 🙂

Kako je baza mog studia u Pančevu, a klijenti širom Srbije, kroz svaki projekat razvijam i širim svoju mrežu saradnika, po pitanju izvodjenja radova u enterijeru.

Ovom prilikom sam uključila firmu Upliving, koja se bavi opremanjem enterijera dekorativnim materijalima i tapetama, zavesama i mebl štofom. Izašli su nam u susret sa kratkim rokovima isporuke i montaže, ali i sa odličnom preporukom za izvodjače radova, kao i za firmu koja izradjuje nameštaj od pločastih materijala Zebrano nameštaj.

Od predloženih idejnih rešenja, klijent je ipak više naginjao tamnijoj varijanti, a zbog kratkog roka izvodjenja se dosta elemenata izmenilo.

kanc t 1 gm
I tzv “tamnija varijanta”

kanc t 2 gm

 

To je, izmedju ostalog, jedan od razloga zašto obožavam da radim ovaj posao. Volim taj proces, kako od jedne ideje, kroz želje i zahteve klijenta, enterijer prolazi transformaciju, i svi kroz taj proces rastemo i učimo, a rezultat je zadovoljstvo svih strana i naravno, uspešan projekat.

Tako smo, zbog dugih rokova isporuke u salonima nameštaja, i uz novogodišnje praznike koji su proticali i preplitali se sa ovim projektom, promenili koncept iz klasičnog u malo moderniji i dostupniji.

 

 

render 3d enterijer advokatska kancelarija dizajn amg dizajn
Kompromis

Naime, kada se klijent odlučio za tamniju varijantu, koja je sadržala i dve Chesterfield fotelje od crne kože, kao i uvozni kancelarijski nameštaj lepih linija namenski osmišljen, trebalo je da računamo na rokove. Prema tome, uskladili smo projekat i realno stanje i došli do (možda još boljeg) rešenja.

20180104_130123
Početak radova
odabir tapeta boja i materijala enterijer
Odabrane boje, tapet i dezen za rolo zavesu

Na taj način je i klijent imao prilike da umesto samo rendere, vidi i uživo komade nameštaja i ostale elemente koji će činiti prostor i da uz moju navigaciju kao dizajnera, stekne pravi uvid u ono što mu se dopada i oblikuje ukus za taj prostor. Odatle je sve išlo prilično glatko.

advokatska kancelarija enterijer izvedeno stanje amg dizajn
Izvedeno stanje projekta i zadovoljan klijent

dizajn enterijera advokatska kancelarija amg dizajn

Projekat je realizovan u roku od dve nedelje. Klijent je prezadovoljan. Ja sam stekla nove saradnike i veštine, kao i percepciju i potvrdu da se ipak sve može kad se dovoljno i jako želi.

Dizajnerski pozdrav!

 


 

Svetlucavo i elegantno

U engleskom jeziku postoji jedna reč koju mi na srpski prevodimo kao “svetlo”, u kontekstu osvetljenog, prosvetljenog, ili kao svetle nijanse neke boje. Ta reč je “bright”, i bilo bi lepo da i u našem jeziku postoji takva reč, jer po mom mišljenju, do srži opisuje sve što podrazumeva praznike i ukrašavanje. “Merry and bright”, to je fraza koja meni označava sve što novogodišnji praznici jesu.

Svake sezone se na tržištu pojavljuju novi trendovi u oblasti novogodišnje dekoracije. Uzrok tome je što svet dizajna uopšte napreduje velikom brzinom i u svim sferama ima potrebu da isprati sve novitete. Takodje, vreme praznika je idealno vreme i tema da se potrošačima ponudi što više. Bez obzira na to da li smo tradicionalni, ili imamo omiljene boje koje volimo da koristimo u ukrašavanju doma, čini se da je ponuda svake godine sve veća, i da nam uoči praznika ostane taj utisak da nismo kupili dovoljno ukrasa, da nismo nešto dodali i slično, jer na svakom koraku primećujemo nešto novo što nam se dopadne.

Kakva god da je vaša situacija, voleli novogodišnje ukrašavanje više ili manje, lepo je videti kada su okićene ulice, kuće, dvorišta, javne institucije, bolnice, i naravno – domovi. Možda nam je taj uticaj stigaao od zapadnih zemalja, gde se Božić obeležava u velikom stilu i deluje kao da svet ne štedi na ukrasima, lampicama, poklonima i svim ostalim detaljima. Ali, čini mi se kao da se polako i kod nas u zemlji pomeramo iz jedne tačke i počinjemo da razmišljamo na način da bismo mogli barem uoči praznika da neke stvari ostavimo po strani, da ih malo odložimo, i da nam neće kruna pasti s glave ako se malo opustimo i lepo se osećamo dok ne prodju Nova godina i Božić. I to je na mestu. Svako bi trebalo da pronadje svoje značenje praznika. Svako bi trebalo da za sebe i svoju porodicu osmisli kako će to vreme provesti, da osmisli sopstvenu tradiciju (pored onih nasledjenih), i da iskreno uživa u svemu.

Ako se fokusiramo na novogodišnnju dekoraciju, primetićemo da je nekome je dovoljno samo da u jednom uglu ima jelku sa ukrasima, a neko voli da mu ceo stan svetluca i da je svakom kutku posvećena ista pažnja. U oba slučaja nema ispravnog ili pogrešnog, mišljenja sam da je u ovo doba godine sve dozvoljeno (naravno, mislim samo na lepe stvari).

Mi smo bili u poseti jednoj budućoj mami, koja već godinama unazad posvećuje posebnu pažnju novogodišnjem ukrašavanju doma.

Ona ume da ukrasi stan tako da bi svako u njemu poželeo da provede praznike. Ukrase dopunjuje svake godine, ali samo u onoj meri da joj se nešto veoma dopadne i da ona već zna sa čime će ga iskombinovati. Ove godine se odlučila da svede dekoraciju na dominantnu belu uz primese srebrne, jer bez svetlucanja nema te čari praznika.

U nastavku vam prikazujemo kako izgledaju praznici kod naše drage Marine.

Srećni praznici i sve najlepše od AMG Dizajna!

novogodisnja dekoracija stana 1

novogodisnja dekoracija stana prozor 2

novogodisnja dekoracija stana ukrasi 3

praznicna dekoracija uredjenje stana nova godina ogledalo ukrasi

praznicna dekoracija stola ukrasi tanjiri case nova godina

novogodisnja trpeza aranziranje case ukrasi jelen andjeo svece

novogodisnja dekoracija trpeze tanjiri case

dekoracija stola za bozic praznici aranziranje

mafini cupcakes bozic novogodisnja dekoracija stola trpeza kolaci ukrasi

 

 

Dete u prodavnici slatkiša a.k.a. poseta 55. Beogradskom sajmu nameštaja

Nemam razlog da krijem koliko se radujem svake godine u vreme sajma nameštaja. Mogu tu radost da uporedim sa petogodišnjakom koji odbrojava dane do sledećeg rođendana ili sa euforijom u vreme novogodišnjih praznika.

Sajam nameštaja je prilika da uživo vidim sve brendove i dizajnerske kuće koje pratim na društvenim mrežama. Prilika da dodirnem svaki materijal, svaku stolicu i sofu; da dopustim da mi čulo vida i dodira formiraju impresije u memoriji i da do sledećeg sajma gajim te slike u glavi i koristim ih kao inspiraciju za svoja maštanja i svoje projekte.

poseta sajmu namestaja ana maria dizajner enterijera stand promenada amgdizajn

Pored mnogih kompanija koje su se predstavile na sajmu, većih i manjih, zastupnika i proizvođača, mom dizajnerskom radaru je prirasla nekolicina, o kojoj ću napisati po koju rečenicu, uz fotografije (koje možda ne deluju potpuno profesionalno ovog puta, ali  priznaćete da, pored svih kataloga koje sakupimo na sajmu i uz kaput koji nosimo u ruci, profesionalni fotoaparat bi zaista bio dodatni teret, svaka čast izuzecima : ).

Na samom početku, u hali 3 Beogradskog Sajma, sa leve strane, što bi naš narod rekao: “uvek na istom mestu”, bez greške, nalazi se štand nameštaja za ugostiteljstvo “Ton”, tj “Chigo contract”. Još kao učenica srednje dizajnerske škole, sećam se da sam zapazila njihov nameštaj, između ostalog jer gajim velike simpatije prema legendarnim “Thonet” stolicama, čije replike ova firma uspešno i kvalitetno izrađuje. Osvežene modernim koloritom, jakih boja, ističu se pod naglašenom sajamskom rasvetom.

ton namestaj za ugostitelje stolice stolovi kafic sajam dizajn

Pored klasika, tu su i novi modeli stolica i fotelja za kafiće i restorane, namenjene kako enterijeru, tako i eksterijeru. Moderne linije, novi materijali, popularne boje. S obzirom da su većina projekata kojima se trenutno bavim upravo ugostiteljski enterijeri, meni je posebno interesantna njihova ponuda.

 

U istoj hali, na upečatljivom mestu, nisam mogla da ne primetim štand kompanije “Gir”. Prepoznatljiv dizajn i neizmerno poštovanje prema drvetu kao materijalu koji koriste za izradu nameštaja. Svedene, a opet potpuno smislene linije nameštaja. Svaki komad stoji ponosno i odražava pažnju s kojom je osmišljen i izrađen. Boje diktiraju trend.

gir stolice stand sajam namestaja enterijer

Sa suprotne strane štanda – “Muuto” sofa, jer “Gir” sarađuje sa proizvođačima koji se savršeno uklapaju po senzibilitetu. Očarana sam njenom jednostavnošću i energijom, a tamno-zeleni mebl se odlično uklopio sa puder roze jastucima.

gir stand dvosed zeleno roze enterijer

Štand je upotpunjen sjajnom dizajnerskom dekoracijom, a posedbno moram da skrenem pažnju na fotografike na staklu, autorke Mine Piščević.

 

mina piscevic fotografika sajam namestaja 2017
fotografija: Mina Piščević

 

I da ne zaboravim, “Gir” je na ovogodišnjem sajmu nameštaja osvojio nominaciju za najbolju kolekciju i proizvod, za policu “Totem”. Svaka čast!

 

Kao kada sretnete nekoga koga niste dugo videli i obradujete mu se, tako su mene obradovali “Standard crete” koji imaju sjajan i nesvakidašnji proizvod za opremanje enterijera (ali i eksterijera). Naime, u pitanju su table tankog sloja škriljca, dostupne u preko dvadeset dezena.

Ovo je potpuno prirodan materijal, prošao kroz nekoliko procesa da bismo mi dizajneri i krajnji korisnici, mogli da ga koristimo kao dekorativnu oblogu.

standard crete kamene obloge skriljac table dezeni

Podeljeni su u tri grupe, svaka sa različitim performansama i namenom:

SlateLite – ima podlogu od fiberglasa i ima široku namenu – za oblaganje zidova u enterijeru i eksterijeru, oblaganje radnih površina, kamina i zidova u svim prostorijama.

Eco Stone – ima tekstilnu podlogu i može se koristiti za oblaganje zidova i drugih površina, ali i u modnoj industriji.

Translucent – može se prosvetljavati i koristiti kao obloga za plafone, pultove i šankove, ili kao obloga za bilo kakvu svetleću dekoraciju.

 

Osveženje na našem tržištu nameštaja i dekoracije – kompanija “Migo”. Već par godina unazad izdvajaju se veoma interesantno aranžiranim sajamskim štandom. U ponudi kuće “Migo”, možemo naći veliki izbor nameštaja izrađenog u industrijskom stilu. Masivno drvo i gvoždje kao dobitna kombinacija materijala. Kao akcenat u prostoru ili celina.

migo sajam namestaja dizajn enterijer industrijal

 

 

Kao stilski kontrast većini štandova koje sam obišla na sajmu, moram navesti proizvodnju nameštaja “Promenada”. Ono što mi je privuklo pažnju jeste njihovo viđenje starog holivudskog glamura i interpretacije stila Art Deco, nastalog dvadesetih godina prošlog veka. Možda je ovo moja lična impresija, ali je svakako nešto što se ne viđa svakodnevno na stranicama časopisa ili negde drugo.

promenada sajam namestaja proizvodnja stari holivud art deco belo

Dominiraju nijanse bele, krem i zlatne, a od materijala pliš i visoko reflektujuće obloge, tj ogledala.

Elegantno i šik. “Promenada” proizvodi nameštaj, i uvozi visokokvalitetne tepihe, rasvetu i dekoraciju. Sve zajedno čini sofisticiranu celinu.

sajam namestaja promenada glamur spavaca soba art deco stari holivud

 

 

Istakao se jedan kutak na sajmu, pomalo skriven, ali zavređuje svaki pogled.

Naime, kompanija “Union Drvo”, koja ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji nameštaja i enterijera za ugostiteljstvo, predstavila je svoj izraz u uređenju hotela.

Štand je osmišljen tako da predstavi svaku prostoriju u hotelu kao posebnu celinu, koja je, naravno, uređena u istom stilu i posvećena im je jednaka pažnja – hotelska soba, hotel lobi bar i restoran.

 

 

Za kraj ove moje kratke ekskurzije, ostavljam beskompromisni “Stajić” nameštaj.

Iako su uveliko poznati široj javnosti i dizajnerskoj publici, mislim da zaslužuju da se nađu u svakom izveštaju sa sajma nameštaja.

stajic namestaj cester plis dekoracija kare sajam

Prepoznatljiv dizajn, vrhunska proizvodnja i stav.

Ove godine su se na sajmu predstavili u saradnji sa firmom “Kare”, i mogu reći da su istakli ono što je možda i bilo očigledno, a to je savršena sinergija ova dva brenda.

stajic powder pink otoman cester sajam namestaja blush

Do sledećeg posta, dizajnerski pozdrav!

 


Lista salona za opremanje enterijera – naša preporuka

Kada dođe vreme da unesemo neke novine u svoj dom i krenemo u potragu za savršenim komadom nameštaja ili dekoracije, shvatimo da je ponuda i veća nego što smo očekivali. Na svakom koraku nailazimo na reklame, flajere, obaveštenja o sniženjima… Ali dolazimo do zaključka da moramo da suzimo izbor ako želimo da pronađemo nešto što će nas zaista usrećiti i u čemu ćemo svakodnevno uživati. Da izaberemo fotelju ili zavesu koja je samo nas čekala i koja će se savršeno uklopiti u naš enterijer.

U tom izboru mi želimo da vam pomognemo i uputimo vas na neke od salona za opremanje enterijera koji su nama interesantni iz više razloga, i za koje smatramo da imaju ponudu kakvu je teško odbiti i gde smo pronašli asortiman koji zadovoljava sva čula.

Sastavili smo listu samo za vas, da proberete i izaberete idealan komad za svoj dom.

 

1.Emu nameštaj

“Emu nameštaj” ima moderan, kvalitetan asortiman i veoma dobre uslove kupovine. U zavisnosti od modela i proizvođača, cene su različite. Ako želite da oplemenite prostor savremenim komadom nameštaja, kod njih ćete sigurno pronaći nešto za sebe. Na teritoriji Beograda postoje dve poslovnice, jedna na Dorćolu, druga na Novom Beogradu.

emu-logo

Razlog zbog kojeg smo Emu nameštaj izdvoji kao brend, jeste ponuda i usluga. Naime, svi artikli su na lageru, što je velika prednost. Većina nas voli da kada nešto kupi, može to odmah i da ponese sa sobom, bez predugih rokova isporuke i prolongiranja. Što se tiče usluga, to je besplatan prevoz i montaža na teritoriji Beograda, garancija na sve artikle 24 meseca, i obezbeđen servis i nakon isteka garantnog roka.

 

2. MARA home

“Mara Home” je novootvoreni salon zavesa, tapeta i dekoracije, ali sa dugogodišnjim i opsežnim iskustvom u ovoj oblasti. Nalazi se u srcu Vračara i veoma je šarmantan. U ponudi ima veliki izbor najkvalitetnijih tapeta italijanskih i nemačkih proizvođača, sa širokim spektrom namena – rezidencijalna, hotelska, komercijalna, dizajniranih od strane najpoznatijih svetskih dizajnera.

SAMBA-MAIN

Zavese i draperi su ono čime se ova kuća najduže bavi, tako da je ponuda materijala rezultat istančanog ukusa i ogromnog iskustva u opremanju enterijera. Mara Home neguje dobre odnose sa svojim dobavljačima, pa tako najduže na tržištu zastupa britanski brend “Prestigious Textiles” (PT), koji drži do svoje engleske tradicije, ali i prati savremene trendove. Najrazličitiji materijali, od kojih je većina prirodna (svila, pamuk, lan…), tkanja i tehnike, ali i primamljivih dezena. Tu je i lagerska ponuda zavesa i drapera, gde se mogu probrati materijali za svaku prostoriju i namenu. Pored velikog izbora dekorativnih materijala za dom, tu su i svi propratni sistemi koji su neophodni da bi se celina zaokružila. Govorimo o velikom izboru garnišni, paketo sistema, rolo i zebra zavesa, kao i drvenih venecijanera, koji su novina na našem tržištu.

METRO-MAIN

Ono po čemu je Mara Home prepoznatljiva, jeste pružanje usluga izlaska na teren radi uzimanja mera i pružanja dizajnerskih saveta, posvećena realizacija i usluga montaže na zavidnom nivou.

 

3. Geppetto

Porodična tradicija koja stoji iza ovog imena, kroz svoje mnogobrojne projekte u proizvodnji nameštaja i opremanja enterijera, nastoji da odgovori željama i idejama svakog klijenta. U “Geppetto” salonu, koji se nalazi u centru Pančeva, naići ćete na širok asortiman tapaciranog nameštaja – stolica, fotelja, garnitura, francuskih ležaja, klub i trpezarijskih stolova, konzola i komoda, kao i na interesantnu ponudu izrade nameštaja i kuhinja po meri i zahtevu kupaca. Svaki komad je osmišljen i izradjen s ljubavlju i razumevanjem potreba klijenata.

geppetto-1

STL150

“Geppetto” nameštaj se već na prvi pogled izdvaja iz jednolične ponude na našem tržištu, po svom pristupu dizajnu i izradi. Kreativni tim “Geppetto” vraća vrednost drvetu kao materijalu i glavnom protagonisti u proizvodnji nameštaja. Svakom detalju se posvećuje pažnja, jer je upravo od tih detalja sačinjena celina, tojest savršeno kreiran i izradjen komad nameštaja, koji kasnije zauzima važan položaj u klijentovom prostoru i dominira u odnosu na ostale.

chester_lux-1

 

4. Italica Beograd

Salon keramike “Italica” se nalazi u Gospodar Jovanovoj, u Beogradu i privukao nam je pažnju zbog svoje nesvakidašnje ponude, kao i svi koji su se našli na našoj listi.

22549582_2007767472786320_7319623357617436288_n

U ponudi imaju italijanske brendove najkvalitetnije keramike za kupatila, kuhinje, ali i ostale namene koje može osmisliti svako sa malo mašte. Nekonvencionalni oblici i uklapanja, umetnički dezeni, ali i tradicionalni, spakovani u moderan izgled pločica, sve ćete to naći u “Italici”. Od brendova koje ovaj salon ima u ponudi, našli su se Manifatture CIR Ceramiche, Made a mano, 14 ora italiana i drugi. Ono što je nama bilo interesantno da vam predstavimo u ovom postu su pločice Made a mano, koje nastaju sinergijom vulkanske energije Etne i kreativnosti dizajnera.

18485738_1930748897154845_4251361927115652124_n

Pored ovako izdašne ponude keramike, naići ćete i na stručne savete i odlične cene.

 

5. Kare

Nemamo običaj da ovo radimo u postovima, ali čitajući na “Kare” sajtu rubriku: “O nama”, došli smo do zaključka da ni sami ne bismo ovako slikovito objasnili šta je to čime se “Kare” bavi. Zato vam prenosimo onako kako su oni to napisali, iako verovatno većina vas i zna, ali za one koji se možda nisu do sada susreli sa ovim fantastičnim brendom:

“KARE brend simbolizuju jedinstvene ideje za opremanje životnog prostora , nekonvencionalne, autentične, nikada dosadne uvek pune mašte i inspiracije.

Asortiman uključuje fascinatne unikate umetničkih radionica, pomalo lude i jedinstvene komade nameštaja koji će vas oduševiti, i narano divnu izradu svih detalja od punog drveta koji će trajati generacijama.

KARE je uspeo, kao malo koji brend, da isprati ikone stila, da postavi i razvije trendove i unese inovacije u dizajn namestaja, i tako ispuni snove mnogih ljudi koji cene lep životni prostor.

Za sve one koji ne prate konvencije, romantike, za one divlje u duši i stilski obrazovane, za sve one koji odbacuju sve stege kada je u pitanju opremanje njihovog životnog prostora.

logo

Posebno nam je privukla pažnju ova poslednja rečenica (smajli). I zaista, smatramo da je privilegija imati ovakav brend u svojoj blizini (u centru Beograda) i imati priliku za saradnju sa ovom, malo je reći, kreativnom kućom dizajna.

KARE-80487-700x700

KARE-77753-700x700

To su bili naši favoriti za jedan deo opremanja enterijera, a u nekom od sledećih postova ćemo vam predstaviti online prodavnice unutrašnje dekoracije koje su nama interesantne i sa kojima toplo preporučujemo saradnju!